Táppénzes állomány

Táppénzre minden pácienst csak a saját háziorvosa veheti fel. Ha valaki más településre költözik, célszerű az ottani háziorvoshoz átjelentkezni, lehetőségekhez mérten még akkor, amikor nincs egészségügyi problémája.

Amennyiben valaki a praxisunkban táppénzes állományban van, és kórházba kerül, kérjük 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) értesítsen minket erről, hogy a praxisban megkezdett táppénzes állományt megszakítsuk. Munkáltatója felé a kórházi tartózkodását az ellátó osztályon kiadott, a zárójelentéséhez csatolt táppénzes formanyomtatvánnyal tudja igazolni.

Amennyiben a kórházi kezelést, vizsgálatot követően további táppénzes állományra van szükség, erről is 24 órán belül (ill. a következő munkanapon) a zárójelentést és a kórházi igazolást (személyesen vagy hozzátartozóval) juttassa el a rendelőbe!

A háziorvos saját hatáskörben csak 5 napra visszamenőleg adhat táppénzt.  (Ez kórházi kezelésre nem vonatkozik!) Bármennyi ideig fekszik valaki kórházban, amennyiben hazabocsájtása után még nem keresőképes, a háziorvos folytatja a táppénzt, de ehhez a zárójelentést és a kórházi igazolást időben el kell juttatni!) Ennél hosszabb visszamenőleges igény esetén a háziorvosnak NRSZH beutalót (orvosi bizottság elé szóló beutaló) kell kiállítania. A beteg ezzel a beutalóval elmegy az orvosi bizottsághoz, ahol átnézik a csatolt leleteket, zárójelentéseket, szükség esetén a beteget megvizsgálják, és megállapítják, vagy elutasítják a keresőképtelenség visszamenőleges jogosságát 5 napon túl.

A hosszabb ideje táppénzen lévő pácienseknek legalább 2 hetente meg kell jelennie háziorvosi vizsgálaton!  Amennyiben nem jelenik meg ezen időtartamban kontroll vizsgálaton, nem tudjuk tovább táppénzes állományban tartani, keresőképesnek minősítjük!

Amennyiben valamilyen oknál fogva a rendelés szünetel és táppénzre van szükségük, minden esetben szükséges a helyettes orvos felkeresése, az ő általa kiadott igazolás alapján tudjuk majd táppénzes állományba venni. Ennek elmulasztása esetén visszamenőleges táppénzre nincs lehetőség (kivéve a kórházi kezelések)!

Ügyeleti időben történő megbetegedés esetén az ügyeletes orvos által kiállított igazolás megléte esetén tudjuk táppénzes állományba venni pácienseinket. Ennek hiánya esetén visszamenőleges táppénzre szintén nincs lehetőség!!!!